STARTSIDEN / NYHETER
 

NYHETER FRA NETTAVISER

Hold deg oppdatert på de siste jernbane relaterte nyheter fra lokale, regionale, nasjonale og nordiske nettaviser. Sakene lenkes direkte til nettavisene.

 

Ofotbanen: Narvik havn - Vassijaure stengt

Norrbottens Kuriren 5. april 2021 

Stopp sedan malmtåg spårat ur

Tågtrafiken står stilla mellan Kiruna och Narvik efter att ett av LKAB:s malmlok spårat ur vid Vassijaure. Det kan ta till söndag att röja upp på rälsen, enligt Trafikverket.

Malmtågstrafiken och Vy tågs persontågstrafik till Riksgränsen och Narvik påverkas av stoppet. Prognosen för när problemet ska kunna vara åtgärdat har förlängts preliminärt till på söndag.

Moa Jansson på Trafikverkets pressjour meddelar att det inte uppges ha blivit några större skador på infrastrukturen, enligt den som ansvarar för att röja upp på platsen. Men det kan ta flera dagar innan tågen rullar igen.

– Det är på grund av ett malmtåg som har spårat ur och det kan till söndag innan man har röjt upp allt, säger hon.

Enligt LKAB skedde urspårningen vid ett så kallat snögalleri nära en tunnel söder om Vassijaure. Enligt de uppgifter gruvbolaget fått ska dock bara loket ha gått av spåret.

– Det ska bärgas och växlas in i Vassijaure. Sedan måste rälsen lagas innan vi kan köra igen, säger presschefen Anders Lindberg.

Skulle stoppet bli så långt som till söndag riskerar det att skapa problem för LKAB. Normalt brukar gruvbolaget klara ett stopp på uppåt en vecka, men nu finns det risk för att båtarna som ska lastas får vänta.

– Vi har skickat vår egen bärgningsstyrka som hjälper till vid sådana här tillfällen och hoppas att det ska gå så fort som möjligt. Vi har lite kärvt läge i lagren i Narvik, de är inte så välfyllda just nu, så vi håller tummarna för att det inte ska bli långvarigt, säger Anders Lindberg.

Persontågen mellan Kiruna och Riksgränsen ersätts med buss.

Mathias Asplund

Mathias.Asplund@norrmedia.se

https://etidning.kuriren.nu/1975/norrbottens-kuriren/408085/2021-05-05/20322177/stopp-sedan-malmtag-sparat-ur>

Kommentarer: 0
Publisert 05 May 2021 av jernbane

Navn:

Remember me

E-post:

(optional)
Captcha
CAPTCHA, click to refresh
Powered by CuteNews

 

 

   
Samarbeidspartnere:

 

For Jernbane er en frittstående landsdekkende medlemsorganisasjon som på fritt grunnlag virker for at jernbanen skal utføre en betydelig større andel av transportarbeidet i Norge og mellom Norge, Norden og Europa.

Vi legger vekt på jernbanen som ryggraden i et miljøvennlig, sikkert, raskt og kapasitetssterkt transportsystem. Vi er også opptatt av gode overgangsløsninger for både personreiser og godstransporter. 

 

 

For Jernbane
Postboks 3455 Bjølsen
0406 OSLO
Bankkonto: 1254.20.33523
E-post: leder@jernbane.no

Copyright 2008 - 2020 © For Jernbane. All Rights Reserved.
Her kan du laste ned vår logo i ulike format-»