STARTSIDEN / NYHETER
 

NYHETER FRA NETTAVISER

Hold deg oppdatert på de siste jernbane relaterte nyheter fra lokale, regionale, nasjonale og nordiske nettaviser. Sakene lenkes direkte til nettavisene.

 

Svenske regjeringen: Norrbotniabanen Umeå–Luleå skal bygges

Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att börja planeringen av Norrbotniabanans sträckning mellan Skellefteå–Luleå. Därmed kan bygget påbörjas inom ramen för kommande infrastrukturplan. Beslutet kommer att tas under torsdagen. Det presenterade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) under en pressträff på onsdagen.

– Det innebär att arbetet med att fullfölja hela Norrbotniabanan är igång, säger Eneroth.

Byggstarten på sträckan kan ske under senare delen av 2020-talet. Tomas Eneroth räknar med att hela Norrbotniabanan kan stå färdig en bit in på 2030-talet, förutsatt att det inte blir några förseningar i form av till exempel överklaganden.

Sträckan Umeå–Skellefteå finns med i nuvarande transportplan. Våren 2022 beslutas om nästa transportplan och där kommer nu sträckan Skellefteå–Luleå att finnas med.

Riksdagen har beslutat om en ram på 799 miljarder kronor för perioden 2022–2033, vilket är 176,5 miljarder kronor mer än för planen 2018– 2029. Något som ska räcka för att finansiera projektet, men Tomas Eneroth räknar med att en del av finansieringen ska komma från EU.

Sträckan Ytterbyn–Bureå har redan beviljats EU:s medfinansiering med 7 457 500 euro. 

Den 7 juli blev det klart att Norrbotniabanan är en del i EU:s längsta stomnätskorridor. Tidigare slutade den i Stockholm men nu förlängs den till Kiruna–Narvik och Haparanda–Uleåborg. Samtidigt förlängs även stomnätskorridoren Nordsjön–Östersjön från Helsingfors till Torneå och vidare till Luleå.

Den 23 juni gav regeringen Trafikverket i uppdrag att åtgärdsplaneringen, vilket är ett steg i den nationella planprocessen, ska genomföras. Det innebär att de sträckor som ingår i nu gällande plan, Umeå–Dåva och Dåva–Skellefteå ska genomföras samt att utbyggnad av den därefter kvarvarande delen Skellefteå–Luleå bör påbörjas inom planperioden.

Beskedet om att fullfölja Norrbotniabanan kommer i ett läge där flera stora industrisatsningar görs i Norrbotten och norra Västerbotten, som Hybrit, LKAB, SSAB, H2 Green steel och Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

– Den kraftiga satsningen som nu sker på industriinvesteringar i norra Sverige möter vi upp genom att påskynda investeringar i infrastruktur i norra Sverige. Nu med Norrbotniabanan och så ska vi återkomma med nationell plan sommaren 2022, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Som abonnent kan du lese artikkelen i Norrbottens Kuriren. 

Kommentarer: 0
Publisert 28 Jul 2021 av jernbane

Navn:

Remember me

E-post:

(optional)
Captcha
CAPTCHA, click to refresh
Powered by CuteNews

 

 

   
Samarbeidspartnere:

 

For Jernbane er en frittstående landsdekkende medlemsorganisasjon som på fritt grunnlag virker for at jernbanen skal utføre en betydelig større andel av transportarbeidet i Norge og mellom Norge, Norden og Europa.

Vi legger vekt på jernbanen som ryggraden i et miljøvennlig, sikkert, raskt og kapasitetssterkt transportsystem. Vi er også opptatt av gode overgangsløsninger for både personreiser og godstransporter. 

 

 

For Jernbane
Postboks 3455 Bjølsen
0406 OSLO
Bankkonto: 1254.20.33523
E-post: leder@jernbane.no

Copyright 2008 - 2020 © For Jernbane. All Rights Reserved.
Her kan du laste ned vår logo i ulike format-»